Vana kibestumine pani Endeni juhatusest lahkuma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt kaheksa aasta tagusest ajast, kui Heino Enden (vasakul) ja Andres Sõber mahtusid sõbralikult ühele pildile.
Pilt kaheksa aasta tagusest ajast, kui Heino Enden (vasakul) ja Andres Sõber mahtusid sõbralikult ühele pildile. Foto: Raigo Pajula

Mõnikord ununevad konfliktid kiiresti ja eluga minnakse edasi, kuid teinekord võib solvumine olla nii suur, et see mõjutab inimeste käitumist ka aastaid hiljem. Eesti korvpalli juhtimisega lähedalt seotud inimeste sõnul viis Heino Endeni alaliidu juhatusest lahkumiseni aastatagune konflikt Eesti koondise abitreeneri Andres Sõbraga. Enden ei pea eetiliselt õigeks, et Sõber saab tegutseda Eesti rahvusmeeskonnas peatreener Tiit Soku abilisena.

«Küsimus on väärtuskonfliktis. Mina leian, et niimoodi käitunud inimene ei sobi eetiliselt Eesti koondist esindama. Kokkuvõttes on see pikas perspektiivis meie korvpalli mainele kahjulik,» põhjendas Enden juhatusest välja astumist.

Kidakeelne Enden

Tõsi, ametlikult väitis Enden, et Sõbra jätkamine Eesti koondise abitreenerina oli viimane asi erinevate põhjuste jadas, mis sundisid teda seda sammu astuma. Samas ei soovinud või ei osanud Enden kindlalt väita, kas ta oleks alaliidu juhatuses jätkanud, kui Sõber oleks koondise treenerite ringist eemale jäetud. «Seda oleks siis näha olnud,» kõlas tema napp kommentaar.  

Teisi võimalikke juhatusest välja astumise põhjuseid ei soovinud Enden aga avaldada. «Ma ei soovi sel teemal rohkem detailidesse laskuda,» lisas ta.

Eesti Korvpalliliidu president Jüri Ratas ja ka Postimehega vestelnud mitmed alaliidu juhatuse liikmed ei osanud lisaks tuua ühtegi põhjust, miks Enden oleks pidanud alaliidu juhtimise juurest lahkuma.

«Ta saatis kirjaliku avalduse, et lahkub juhatusest, ja kõik. Kui mees on teinud sellise otsuse, ei saa ju midagi teha,» nentis Ratas ja tunnistas, et pole pärast avalduse saamist Endeniga rääkinud. «Ma ei tea, millised muud põhjused võisid teda lahkuma sundida. Pooleteise aasta jooksul pole ma kuulnud ühtegi põhjust. Samas on tegemist vabatahtliku tööga ning ma tänan Endenit seni korvpallile pühendatud aja eest.»

Võimalik, et Endenil polnud enam lihtsalt aega ja tahtmist koduse korvpalli vedamisega tegeleda, sest Postimehe andmetel jõudis ta viimasel ajal juhatuse koosolekutele üha harvemini, kuid üldiselt ollakse arvamusel, et lahkumise taga on ikkagi vastumeelsus Andres Sõbra suhtes.

Mäletatavasti puhkes möödunud sügisel Eesti korvpalli raputanud skandaal, kui avalikkuse ette tuli mõnede U20 koondises mänginud noormeeste allkirjastatud kiri korvpalliliidu juhatusele, kus kritiseeriti eelmisel suvel U20 koondise peatreenerina tegutsenud Sõbra kõnepruuki.

Söed jäid hõõguma

Juba toona levis arvamus, et kirja taga pole noored mängumehed, vaid Enden. Lõpuks saatis ka Enden ise avaliku kirja, kus ta tõi välja puudujääke Sõbra tegevuses U20 koondise peatreenerina, viitas Sõbra väidetavatele solvavatele väljenditele tema suhtes ning avaldas arvamust, et Sõber on rikkunud Eesti korvpalli mainet. Alaliidu juhatus määraski Sõbrale avaliku noomituse ning probleem näis olevat lahendatud.

Enden arvas aga teisiti. Ta avaldas arvamust, et Sõber ei tohiks enam Eesti koondisega töötada. Mõne korvpalliinimese arvates ootas Enden Sõbralt ametlikku ja otsest vabandust, kuid seda ei tulnud ja Endeni jaoks jäid söed tuha alla hõõguma.

U20 koondise juhtimisest Sõber taandus, kuid Eesti meeste koondise peatreener Tiit Sokk soovis teda jätkuvalt näha oma abilisena ja see lõi Endeni hinges leegi taas lõkkele.   

Ratase sõnul on kombeks, et lisaks peatreeneritele kinnitab juhatus ka abitreenerid. «Näiteks noortekoondiste puhul jälgime seda, et abitreener suudaks peatreenerit täiendada või oleks tegemist noore inimesega, kes alles hakkab treeneritöösse sisse sulama,» selgitas Ratas. «Seepärast hääletasime ka meeste koondise abi­treenerite ametisse määramise üle. Andres Sõbra kohta tehtud hääletus jäi viiki 7:7.»

Ratas ei varja, et presidendina hääletas ta Sõbra poolt. «Minu jaoks oli põhiline peatreener Tiit Soku ettepanek, et koondis läheks edasi samade meestega, kes olid pingil ka möödunud suvel, kui täismaja publiku ees võideti pilet EM-finaalturniirile,» selgitas ta. «Minu jaoks oli Soku ettepanek väga suur argument – ma ei kujuta ette, et oleksime talitanud peatreeneri tahte vastaselt.»

Enden on tänavu suvel juba teine juhatusest lahkuja. Suve hakul teatas oma loobumisest Eesti meistrivõistluste esiliiga finaalmängu ajal mängust eemaldatud ja hilisemas intervjuus kohtunikke kritiseerinud Ivar Vendelin. Ratase sõnul soovib ta detsembris korraldataval üldkogul nimetada lahkujate asemele uued juhatuse liikmed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles