Maailmarekordimees Eaton võistleb talvel Eestis!

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii lõpetas Ashton Eaton märtsis maailmarekordilise punktisumma andnud seitsmevõistluse.
Nii lõpetas Ashton Eaton märtsis maailmarekordilise punktisumma andnud seitsmevõistluse. Foto: SCANPIX

Eesti Kergejõustikuliit korraldab talvel Tallinnas mitmevõistluse, peaesinejaks on kutsutud maailmarekordimees Ashton Eaton. Koduste tippude osalemine pole aga kindel.



Eesti kergejõustiku juhid on 22-aastast Eatonit juba pikka aega piiranud. Läbirääkimiste käigus on mullu märtsis maailmarekordi püstitanud mehe Eestisse tulek olnud kord tõenäolisem, kord aga kahtlasem. Tänaseks on aga Eatoni ja tema abiliste jaoks lennupiletid broneeritud.

Kergejõustikuliidu peasekretär Sirje Lippe ei rutta siiski ameeriklase võistlemist absoluutse kindlusega kinnitama. Ta meenutab kordi, kui meediasse on ilmunud kergejõustiku superstaaride nimed, kes peaksid Eestis võistlema, ent lõpuks on publikul nad ikkagi nägemata jäänud. «Selliste asjade kordumist püüame vältida,» kinnitas ta.  

Kuigi Eaton pole kümnevõistluses märkimisväärse tulemuseni jõudnud – tema isiklik rekord on 8457 punkti –, on tegemist äärmiselt tähelepanuväärse atleediga. Seitsmevõistluse maailmarekord 6499 punkti annab alust eeldada, et mees on suvehooajal valmis hoopis suuremateks summadeks.

Näiteks Eatoni treener Harry Marra uskus juba eelmisel varakevadel, et noormees suudab suve lõpuks koguda kümnevõistluses vähemat 8600 punkti. Nii kõrgele ta veel siiski ei küündinud, kuid rohkem kui paarisajapunktine isikliku rekordi parandus pole samuti halb.

Seesama Marra on ka mees, kes pooldab Eatoni Tallinna tulekut kahe käega. Varemgi Tallinnas käinud mehele jätsid Eesti pealinn ja siinsed kergejõustikuareenid ilmselt hea mulje.

Mõistagi ootab nüüd iga vähegi mitmevõistlusehuviline 5. ja 6. veebruari, et näha, mida suudavad Eatoni vastu valitsev Euroopa sisemeister Mikk Pahapill ja Eesti teine number Andres Raja. Kogu selle ootuse juures on aga üks konks: esialgu pole selge, kas kaks Eesti parimat mitmevõistlejat soovivad üldse enne märtsis Pariisis toimuvat EMi seitset ala sobitada.

Alaliidu juhid on sportlastelt sisehooajal võistlemise kohta uurinud, kuid kõik otsad on jäänud lahtiseks. Pahapill harjutab praegu Hispaanias, Raja aga koos oma uue juhendaja Andrei Nazarovi ja Eesti kergejõustiku esileedi Ksenija Baltaga Poolas. Sportlaste koju jõudes võetakse võistlemise teema ilmselt uuesti üles.  

Eaton pole aga ainus nimi, keda Tallinna meelitatakse. Lippe sõnul on räägitud ka Tšehhi vanameistri Roman Šebrle, prantslasest Euroopa meistri Romain Barras’ ja hollandlase Eelco Sintnicolaasiga. Kõik nad on ilmutanud asja vastu huvi, kuid pole veel andnud kindlat lubadust võistelda. Tänavuse suve maailma kümnevõistluse edetabelis olid need kolm mees kohtadel teisest kuni neljandani.

Tallinna kutsuti ka ukrainlast Aleksei Kasjanovit, kuid väidetavalt jätab kaks talve tagasi Mikk Pahapilli järel talvisel EMil hõbeda võitnud mees talvehooaja sootuks vahele. Jättes kõrvale asjaolu, et sellisel juhul ei näe me ühte mitmevõistluse tippu Tallinnas võistlemas, võib see olla eestlaste jaoks hea uudis.

Sarnaselt Pahapilliga on Kasjanovil taskus kutse 2011. aasta talvisele EMile Pariisi. Selle nimekirja esimene joonealune atleet on aga Andres Raja. Kasjanovi loobudes peaksid mõlemad eestlased pääsema talvise tiitlivõistluse starti.

Eesti Kergejõustikuliidu peatreeneri Aivo Normaku sõnul on see tõesti võimalik, ent esialgu ei rutta alaliit Raja osalemist kinnitama. «Soovime anda teistele ka võimaluse – kui kinnitame suviste tulemuste põhjal kaks EMile sõitjat ära, pole talvel head tulemust näitavatel meestel mingit võimalust,» selgitas peatreener. «Hea vormi korral võib näiteks Tarmo Riitmuru koguda seitsmevõistluses Rajaga samast klassist tulemuse.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles