See mäng läheb ajalukku: LeBron James tõi Clevelandile NBA meistritiitli

Ats Kuldkepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Korvpalliliiga NBA meistriks krooniti Cleveland Cavaliers, kes alistas finaalseeria otsustavas seitsmendas mängus tiitlikaitsja Golden State Warriorsi võõrsil 93:89. Sealjuures jäi Cavaliers finaalis mängudega 1:3 taha, aga neist sai esimene meeskond, kes on finaalseerias sellisest kaotusseisust välja tulnud.

Finaalseeria kõige väärtuslikumaks mängijaks valiti Cavaliersi liider LeBron James, kes täitis ammu antud lubaduse Clevelandile ajaloo esimene meistritiitel tuua. Seitsmendas mängus jäi tema arvele 27 punkti, 11 lauapalli, 11 resultatiivset söötu, kaks vaheltlõiget ja kolm blokeeritud viset.

31-aastane James võitis Miami Heati ridades 2012. ja 2013. aastal kaks NBA tiitlit, aga seekordne on tema jaoks kindlasti kõige olulisem ja muljetavaldavam. 2010. aastal lahkus ta suure kära saatel Cavaliersist Heati, aga suutis neli aastat hiljem endisesse klubisse naasmisega kaotatud fännid tagasi võita. On ju Cleveland sisuliselt Jamesi kodulinn, sest ta sündis Clevelandist vaid 50 kilomeetri kaugusel asuvas Akronis.

Esimene NBA tiitel on Erie järve kaldal asuvale linnale ülitähtis, sest USA kolmel suurel spordialal (ameerika jalgpall, korvpall, pesapall) polnud Clevelandi elanikud suurt võitu tähistada saanud juba alates 1964. aastast, kui Cleveland Browns krooniti NFLi meistriks. Suur needus sai seega murtud.

Võiduvise: Kyrie Irvingu kolmene

Kui seni oli finaalseerias pinget nappinud, siis otsustavas matšis ei saanud kumbki meeskond kordagi turvalist edu sisse ja meistritiitli saatus jäi viimaste rünnakute otsustada. Jamesi suurim abiline Kyrie Irving otsustas 53 sekundit enne lõppu viigiseisul 89:89 rünnakul üks-ühe mängus ette võtta Warriorsi ikooni Stephen Curry ja tegi seda edukalt - kolmepunktivise sahises läbi rõnga.

Kyrie Irving mängis finaalseerias Stephen Curry üle. Foto: Scanpix
Kyrie Irving mängis finaalseerias Stephen Curry üle. Foto: Scanpix Foto: EZRA SHAW/AFP

Warriorsi rünnakul jäi Curry peale Cavaliersi üks kehvemaid kaitsemängijaid Kevin Love, aga Curry ei suutnud soodsat olukorda ära kasutada ja leppis 31 sekundit enne lõppu raske kaugviskega, mis ei tabanud. Cavaliers suutis pärast Irvingu ebaõnnestunud korvi alla trügimist palli toimetada Jamesile, kelle pealtpaneku suutis 32 punktiga Warriorsi parimaks tõusnud Draymond Green veaga maha võtta.

James suutis karjääri tähtsaimatel vabavisetel tabada kahest üritusest ühe ja sellest piisas, sest Warriors enam palli korvi ei saanud. Üldse oldi kuival viimased neli minutit ja 40 sekundit.

Irvingu arvele jäi lõpuks 26 punkti ja suurepärase kehavalitsemisega tagamees oli peategelane Cavaliersi teise poolaja alguse spurdis, millega haarati seni Warriorsile kuulunud initsiatiiv. J.R. Smith lisas Cavaliersi kontosse 12 punkti ja Love võttis lisaks üheksale punktile maha 14 lauapalli.

Warriorsi ja Curry rekordilise hooaja nukker lõpp

Ühehäälselt põhihooaja kõige väärtuslikumaks mängijaks valitud Stephen Curryl olid finaalseeria jooksul mõned imelised hetked, aga kokkuvõttes jäi tema panus loodetust kasinamaks. Nii tänagi: 17 punkti kogumiseks vajas ta 19 viset, 14 kolmesest tabas vaid neli. Parim päev polnud ka Curry tagaliinipartneril Klay Thompsonil, kes piirdus 14 punktiga. Warriorsi oleks peaaegu üksinda päästnud mitmekülgne Draymond Green, kes oli 32 punkti, 15 lauapalli ja üheksa resultatiivse sööduga lähedal kolmikduublile.

See suvi tuleb Stephen Curryle pikk. Foto: Scanpix
See suvi tuleb Stephen Curryle pikk. Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

Põhihooajal rekordilised 73 võitu kogunud Warriors oli juba läänekonverentsi finaalis püstihädas Oklahoma City Thunderiga, aga siis suudeti 1:3 kaotusseisust välja tulla. Nüüd, kus kindlana näiv eduseis finaalis maha mängiti, jäävad Golden State'i palluritele lugematute tippmarkidega palistatud hooajast eriti valusad mälestused.

Kui Clevelandi 52-aastane needus sai lõpuks otsa, siis läbi sai ka Curry pooleteist aastat kestnud periood, kus ta oli NBA kõige silmapaistvam mängija. Curry oli finaalis kahvatu (võib-olla oli ta rohkem vigastatud, kui ta tahaks välja öelda), James näitas aga parimaid esitusi just siis, kui seda kõige enam vaja oli. Suvele läheb läheb maailma parima korvpallurina vastu just viimane.

Kyrie Irvingu ülitähtis kaugvise:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles