Muutused tõstsid Raja uuele tasemele

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ashton Eaton ja Andres Raja
Ashton Eaton ja Andres Raja Foto: Peeter Langovits

Möödunud sügisel oli mitmevõistleja Andres Raja lõhkise küna ees. Ta ei teadnud, kuidas tippsportlase karjääriga edasi minna, kõhklused kärpisid aga omakorda motivatsiooni. Midagi pidi muutma – seda ütlesid talle toetajad, sõbrad ja meedia ning seda tundis ka sportlane ise. Lõpuks Raja muutis.


Ta lõpetas koostöö treener Remigija Nazarovienega, rassis esmalt poolteist kuud üksinda trenni teha ja otsustas seejärel pöörduda oma kunagise juhendaja Andrei Nazarovi poole. Tulemus ei lasknud end kaua oodata – eile ja üleeile kogus ta Tallinnas seitsmevõistluses kõrget klassi näitavad 6114 punkti.

«Kõige tähtsam oli end enne EMi proovida. See võtab pinged maha ja lubab tiitlivõistlusel rahulikumalt tegutseda,» rääkis Euroopa tänavuse edetabeli liidriks tõusnud mees. «Tunnen, et sada punkti jäi veel sisse. Pariisis avaneb uus võimalus.»

Raja seeria on Eesti kõigi aegade kolmas, ette jäid vaid tiitlitega pärjatud Erki Nool ja Mikk Pahapill. Ta jooksis 60 m täpselt seitsme sekundiga, hüppas kaugust 7.28, tõukas kuuli 14.93 ja noppis kõrgushüppes 2.10ga alavõidu. Teisel päeval jooksis ta tõkkeid 7,83, hüppas teivast 4.70 ja läbis 1000 m 2.44,36ga.

Väga rahule võib ta jääda kõrgushüppe ja tõkkejooksuga. «Kõrgushüppe eel tundsin end väga hästi ja mõtlesin endamisi, et kas ma siis tõesti ei suuda mõnel alal endast maksimumi välja võtta,» rääkis Raja. «Viimasel ajal saan juba aru, milleks olen võimeline. Vanasti läksin kaugust hüppama ja ei teadnud kunagi, kas tuleb 7.10 või 7.70, nüüd tean oma seisundit ja võimalusi paremini.»

Samaväärne või veidike parem tulemus lubab Rajal Pariisi EMil sekkuda medaliheitlusse. Ta ise jäi sellest rääkides vaoshoituks, ent andis mõista, et eesmärgid on kõrged. «Ma ei sõida sinna medalimõttega, aga kindlasti proovin teha natukenegi paremini kui seekord,» tunnistas ta.

Ainus ärev hetk oli Raja jaoks esimese päeva lõpus, kui ta nikastas kõrgushüppel jalga. Õnneks midagi väga hullu ei juhtunud ja eilset võistlust see ei seganud. «Võib-olla pean paar päeva jalga ravima, kuid Eesti üksikalade meistrivõistlustel soovin juba taas võistelda.»  

Vaatamata Raja heale seeriale oli tähelepanu keskpunktis maailmarekordi püstitanud ameeriklane Ashton Eaton, Raja püsis tema varjus.

«Olin üsna omas mullis ja usun, et tähelepanu koondumine Eatonile tuli mulle isegi kasuks,» arvas Raja. «Mul on väga hea meel, et Tallinnas toimus selline võistlus ja nii tugev mees tuli siia kohale. Eaton räägib ju maailmas kõikjal edasi, et siin oli hea võistelda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles