Tarvas – Kalev: kahe kange duell

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalevi ja Tarva vahelise poolfinaali muudab eriliseks peatreenerite Aivar Kuusmaa (pildil) ja Andres Sõbra terav vastasseis.
Kalevi ja Tarva vahelise poolfinaali muudab eriliseks peatreenerite Aivar Kuusmaa (pildil) ja Andres Sõbra terav vastasseis. Foto: Mihkel Maripuu

Täna algav korvpalli meistriliiga teine poolfinaalseeria Kalev/Cramo ja Rakvere Tarva vahel tõotab põnevust ja intriige.
 


«Kui me tänavu kulda ei võta, siis teeme seda järgmisel aastal. Ükskord aga võtame me selle kulla nagunii!» lausus Rakvere Tarva korvpallimeeskonna peatreener Andres Sõber. Tee Eesti meistriliiga kuldmedalini on veel aga pikk ja keeruline. Esimese tõkkena seisab nende teel tiitlikaitsja Kalev/Cramo, kes enamiku asjatundjate silmis on selles paaris kindel soosik.

Kalevi peatreener Aivar Kuusmaa kavatsebki täna algavas seerias saada kiire võidu. «Ma pole 16 kuud Rakvere meeskonnale kaotanud ja ei kavatse seda teha ka nüüd,» lausus ta kindlameelselt.

Kalevi ja Tarva vastasseis pole lihtsalt niisama korvpall – see on kolmandat kevadet järjest poolfinaalis toimuv kahe treeneri duell, kus klaarimist vajavad üsna vanad arved. Tunamullu alistasid Sõber ja Tarvas mängudega 3:2 Kuusmaa juhendatud TTÜ, mullu oli Kuusmaa juba Kalevi eesotsas ning purustas Virumaa au ja uhkuse mängudega 3:0. Täna algab kolmas vaatus.

Kuusmaa viimasel hooajal tegevmängijana oli Sõber tema treener. Viimase kümnendi ühe lahjema koosseisuga saavutas Kalev Eesti liigas pronksmedali. Aasta oli siis 2005. Järgmised kuus hooaega on nad mänginud teineteise vastu treeneritena ja mida aeg edasi, seda teravamaks on nende suhted muutunud.

Teravad repliigid

Aasta tagasi saatis Kuusmaa Sõbra tegevuse pihta terava kriitikanoole, öeldes, et Rakveres ei tehta üldse tööd. Sõber on aga tituleeritud katkiste muruniidukite remontijaks – jutt käis mängijatest, kellest Tallinnas pole asja saanud, Sõber on aga pannud nad mängima.

Tänavuses karikavõistluste poolfinaalis kohtusid Kalev ja Tarvas taas ning selle eel rääkis Kuusmaa meeskondade tasemevahest. Sõber aga torkas: «Kuusmaa rääkis enne pühi tasemevahest – see on tõesti olemas, aga mitte meeskondadel, vaid treeneritel.» Löönud poolfinaalis Tarva auti, sai ka Kuusmaa rinna kummi ajada: «Sõber võiks rohkem ennast kõrvalt vaadata, oma tegemisi analüüsida ja mitte nii palju kolleege kritiseerida. Kui see on minu ja sinu, mitte meeskondade vahe, siis astusid küll kõvasti ämbrisse,» saatis ta oponendile sõnumi.

Sõber vaatas videot

Kuid kõik see on ajalugu. Täna pööratakse uus lehekülg ja sellesse heitlusesse tulevad  Kalev ja Tarvas erineva taustaga. Põhiturniiril teise koha saanud Kalev võis veerandfinaalide ajal rahulikult treenida. Esmalt rassiti Lasnamäe kergejõustikuhallis, viimane nädal koguti aga Otepääl viskekindlust ja lihviti taktikat.

Tarvas pidi samal ajal kulutama energiat veerandfinaalseerias Tallinna Kalevi vastu.

«Õnneks saime kolme mänguga hakkama, tänu sellele võitsime piisavalt aega puhkamiseks ja treenimiseks,» märkis Sõber. «Meie lätlastest leegionärid käisid vahepeal isegi paariks päevaks kodus.»

Sõber võtab poolfinaaliks valmistumist väga tõsiselt. Seni pole ta pidanud mõttekaks mänguks valmistudes videoid vaadata, ent suurte kogemustega treener on seekord ilmutanud erilist paindlikust. «Üks päev istusime meestega koos ja vaatasime meie ja Kalevi vahelise viimase mängu videot,» tunnistas ta. «Mõnikord on kasulik oma asju veidike muuta ja tegelikult oleme seda mõnikord varem ka teinud. Video vaatamine on siiski kahe otsaga asi – mõnel mehel võib see enesekindluse täitsa ära võtta.»

Tarva peatreener näeb seeria enda kasuks kallutamise võtit just tänases mängus. «Kui meil õnnestub esimene kohtumine ära võtta, tähendab see, et nad tulevad neljandaks mänguks ka Rakverre,» mõtiskles Sõber. «Kõige suuremat tähelepanu peame pöörama nende kogenud meestele.»

Kuusmaa sõnul teavad ka kalevlased täpselt, keda Tarva mängijatest hoolikamalt valvata. «Tarvas elab ju kolmeste peal. Seepärast tuleb kaitset nii sättida, et nad ei saaks joone tagant vabalt visata, vaid peaksid rohkem läbi murdma,» arutles ta. «Suur jõud on neil muidugi Kaspars Cipruss, kes teeb 15–20 punkti ikka ära, aga samas pole talle vahetust. Hakkame teda juba korvist eemal töötlema, et muuta koha sissevõtmine võimalikult raskeks.»

Aivar Kuusmaa istub täna tribüünil

Kuna korvpallilidu distsiplinaarkomisjon määras Aivar Kuusmaale kohtunike verbaalse ründamise eest ühemängulise juhendamiskeelu, peab ta tänase poolfinaali avamängu ajal tavalise pealtvaatajana tribüünil istuma.

«Tegelikult on see päris nõme karistus – käimas on play-off-kohtumised ja ma peaks olema mees­konnaga ühes rütmis ning neid juhendama,» tõdes Kuusmaa. «Mängu eel ei saa ma pidada kõnet ja siis läheb Alar Varrak meeskonda juhendama. Ilmselt peame selle kõne kuidagi koos.»

Kuusmaa sõnul pole tal kartust, et Varrak jääks mängu ajal hätta. Samas pole talle siiani selge, kuidas peaks ta selle mängu ajal käituma. «Tean, et ma ei tohi mängu ajal viibida meekonna alas. Me pole veel otsustanud, kas istun tribüünil meeskonna taga või VIP-sektoris,» rääkis ta. «Samuti ei oska ma praegu öelda, kas lähen vaheajal riietusruumi või mitte.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles