Eaton ründab maailmarekordit, Raja ohustab treeneri tippmarki

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Raja (esiplaanil) on treenr Andrei Nazarovi sõnul väga heas vormis.
Andres Raja (esiplaanil) on treenr Andrei Nazarovi sõnul väga heas vormis. Foto: Sille Annuk

Täna ja homme Tallinnas toimuval kergejõustiku mitmevõistlusel üritavad vähemalt kaks meest teha ajalugu – ameeriklane Ashton Eaton sihib maailmarekordit, eestlane Andres Raja aga kõrget klassi näitavat 6100 punkti piiri.



Mõlemal on eesmärgi täitmiseks eeldused olemas – viimased stardid üksikaladel näitavad head vormi. Seepärast pole ka ime, et juba nädalapäevad tagasi Tallinna saabunud Eaton ei teinud oma plaanidest saladust. Vorm olevat hea ja sihiks enda nimel oleva maailmarekordi ületamine.

Eaton on tänavu vahetus võistluses saanud kaks väärt skalpi. Möödunud nädalal heitles ta kodumaal kolmevõistluses olümpiavõitja Bryan Clay ja kümnevõistluse maailmameistri Trey Hardeega ning suutis mõlemad mehed alistada. 23-aastase ameeriklase seeria oli muljetavaldav – ta jooksis 60 m tõkkeid 7,64ga, tõukas kuuli 14.22 ja hüppas kõrgust 2.05. Seejuures oli kuulitõuke tulemus noore mehe isiklik rekord.

Jõualadel ennast alles otsiv Eaton ongi viimasel ajal just kuulitõukes, kettaheites ja odaviskes kõige jõudsamalt arenenud. Kuigi sisehooajal pole kahe viimasega midagi peale hakata, annab see aimu, et suvisel MM-hooajal võib temalt oodata mida iganes.  

23-aastane Eaton üllatas mitmevõistluse maailma mullu USA üliõpilaste meistrivõistlustel, kogudes võitjana maailmarekordit tähistavad 6499 punkti. Selleks ajaks oli ta mitmevõistlusega tegelenud napp kolm aastat – varem olid tema aladeks kaugushüpe ning 100 ja 400 meetri jooks.

Noore kaasmaalase toonane tulemus varjutas päev varem märksa kahvatuma punktisummaga maailmameistriks kroonitud Clay saavutuse. Kuigi sisuliselt üheaegselt kahe erineva tipptasemel mitmevõistluse korraldamine jätab pealtnäha kummalise mulje, tuleb põhjusi otsida USA üliõpilasspordi omapäradest. Selles süsteemis on oma meistrivõistlused A ja O.

Seepärast pidigi viimast aastat üliõpilane Eaton just selle võistluse kasuks otsustama ja meistriks kerkimise kõrval oma koolile vajalikke punkte tooma.

Kuigi suvel piirdus Eaton tipptasemel kümnevõistleja kohta täiesti mõistuspärase tulemusega, kogudes 8457 punkti, olevat ta nüüd elu parimas vormis. ERRile antud intervjuus märkis ta, et üliõpilasena polnud võimalik tippvormis püsida, pidevalt oli vaja üksikaladel võistelda.

Nüüd profisportlasena olevat tal aga hoopis vabamad käed. Kui siia lisada ka korralik võistlus, polevatki rekordis midagi ebaloomulikku. «Heal võistlusel sünnivad head tulemused,» märkis ta.

Lisaks Eatonile peavad täna ja homme võistluse hea taseme eest hoolitsema mitmevõistluse veteran, endine maailma esinumber Roman Šebrle, Eatoni kaasmaalane Jake Arnold ja mõistagi Andres Raja. Pärast seda kui EMi kulla kaitsmiseks valmistuv Pahapill teatas Tallinna võistlusest loobumisest, peab just Raja olema koduse publiku suurim tõmbenumber.

Sügisest taas Raja treenerina tegutseva Andrei Nazarovi sõnul on hoolealune võimeline koguma väga hea summa ja kerge vaevaga ületama ka juhendaja isikliku tippmargi 6098 punkti.

«Minu rekord ei tohiks Andrese jaoks olla mingi teema. Ta on väga heas vormis,» viitas Nazarov tõenäolisele võimalusele, et Raja kogub üle 6100 punkti. «Sprindi vorm peaks olema hea ja mõnikord kariks osutunud teivashüppes saab ta igal treeningul vähemalt 4.60st üle.»

Möödunud nädalal proovis Raja kahel alal võimeid koduse Kuldliiga esimesel etapil Tartus. Ta jooksis 60 m tõkkeid 7,87 ja tõukas kuuli 15.25. Mõlemad tulemused on märkimisväärselt paremad, kui ta suutis seitsmevõistluse isiklikku rekordit vormistades. 5966 punkti kogumisel jooksis ta tõkkeid 7,98 ja tõukas kuuli 14.74.

Kuigi esialgu pidi Raja Tallinna võistlusega tõestama oma EMi küpsust, saab ta tegelikult võistelda üsna rahuliku südamega. Neljapäeval saabus Euroopa alaliidust teade, et Rajale on koht jõuproovil juba kindlustatud.

Täna kell 14 algaval seitsmevõistlusel tuleb koos juunioridega starti 22 meest. Vaid pühapäeval toimuval naiste viievõistlusel on esialgsetel andmetel osalejaid kümme. Koosseis paistab aga Eesti võistluse kohta esinduslik.

Pärast aastast vigastuspausi võistleb taas Kaie Kand. Kuigi tunamullu kõrgeklassilise 4580 punkti kogunud Kand peaks varasemate tulemuste põhjal olema konkurentidest üle, võitleb temaga võidu nimel uueks kodumaiseks kuningannaks ihkav Grit Šadeiko. Üllatusvõimelised on ka põhikohaga kolmikhüppaja Veera Baranova ja Mari Klaup.  
 
Postimees.ee toob mõlemal päeval võistluste käigu operatiivselt lugejateni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles