Võimalus anti, aga seda ei kasutatud

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
BC Kalev/Cramo korvialune jõud Bamba Fall üritamas Curtis Millage’i takistada.
BC Kalev/Cramo korvialune jõud Bamba Fall üritamas Curtis Millage’i takistada. Foto: Mikus Kļaviņš, VEF Riga

«Sellised olukorrad tuleb ära lahendada, vaid siis on meil selles seerias VEFi vastu võimalus, sest väga palju meil neid ei teki…» rääkis Kalev/Cramo korvpallimeeskonna mängujuht Tanel Sokk Balti liiga veerandfinaalseeria esimese kohtumise võimalikust murdehetkest.


Kalev viskas kolmanda veerandaja keskel neli korda järjest vabalt kohalt kolmese mööda, lisaks veeres üle rõnga Armands Škele kiirrünnakust korvi poole saadetud pall. Kuid vana tõde ütleb, et kui ise ei taba, teevad seda vastased – VEF lõpetas pika mõõnaperioodi ja venitas vahe taas enda jaoks turvaliseks.

Kalev tuli küll lõpus järele, kuid kaotas siiski 56:64. VEFi fännid võisid tribüünil süüdata tõrvikud, Kalevi fännid tänasid aga oma lemmikuid südika mängu eest aplausiga.

«Võib öelda, et see oli play-off’ide esimene geim. Närv oli sees nii mängijatel kui ka treeneritel,» tõdes Kalevi peatreener Aivar Kuusmaa. «Esimesel poolajal püsisime mängus, kuna ei teinud pallikaotusi – see korvas ka selle, et paar korda eksisime rängalt maa-ala kaitses. Selle mängu pealt võib aga öelda, et meil on võimalik siit seeriast võitjana edasi minna.»

Teisel poolajal olid kalevlased räpakamad – esimese poolaja ühele pallikaotusele lisandus koguni kümme. See sundis Kuusmaad pahandama: «Kui me ütleme, et kümme pallikaotust on piiriks, siis ei pea ju neid kõiki täis tegema!» Pallikaotused oli ka üks põhjus, miks VEF pääses vahepeal juba 13 punktiga juhtima.  

Kuusmaa sõnul olid mõlemad meeskonnad mänguks hästi valmistunud ning üksteise liikumisi tunti peensusteni. See sundis eriliselt pingutama, sest kaitses pitsitati mängijaid kõvasti ning eriti mõjutas see viskaja rolli täitva Gregor Arbeti tegutsemist.

«Esimesel poolajal võeti ta täiesti kinni, viskama pidi ta väga raskest positsioonist.
Tean, et viskajale käib see eriti pinda,» rääkis treener. Tema sõnu kinnitas ka Sokk: «Täna ei õnnestunud küll kordagi kergelt viskele pääseda.»

Kuusmaa sõjaplaan nägi ette rahulikku mängutempot. Kalevlastel õnnestuski mängurütmi kontrollida – kiiret jookse-viska-stiili armastavat Läti klubi rünnati pikalt ja kombineerivalt. Soku sõnul saadi selle osaga plaanist hästi hakkama, kuid liiga vähe saadi kergeid korve kiiretest rünnakutest.

«Esimesel poolajal ei saanud me ühtegi kerget korvi, teisel poolajal mõned saime, aga siis oli juba hilja,» märkis Sokk. «Kodus peame olema kaitses veel agressiivsemad, tänu sellele võime saada kiiretest rünnakutest kergemaid korve. Kodus võime ka julgemalt visata.»

Kalevi parim oli 13 punkti toonud Sokk. Pavel Uljanko ja tsenter Bamba Fall lisasid võrdselt kümme silma. Eesti klubi jäi suurelt alla ka lauavõitluses – VEF sai kätte 46, Kalev vaid 30 palli.
Kuusmaa tegi Sokule puhkuseandjate hulgast seekord panuse mustanahalisele An­thony Nelsonile, ent 14 minutiga viskas too mööda kõik kuus viset. Ainsad punktid tulid vabavisetest. Reimo Tamm jäi seekord aga sootuks pingile.

«Võtsin vastu sellise otsuse, kuna treeningutel jagas Nelson häid sööte,» selgitas Kuusmaa. «Paraku ei tegutsenud ta täna parimal moel, vastaste kaitse ei lubanud tal samamoodi mängida. Eks me analüüsime olukorda ja pole sugugi võimatu, et laupäevases kordusmängus alustan hoopis Tammega.»

VEFi paremus seisnes eelkõige varumeeste pingi pikkuses. Kalev sai vahetusmeestelt juurde vaid seitse, VEF aga 28 punkti.  

Täna peaks Kalev sõitma Rakverre Eesti meistriliiga kohtumisele. «Homme võtame Tarva ära ja laupäeval paneme VEFile ka ära,» sõnas Kalevi klubi president Ivar Valdmaa bravuurikalt.
Tähendab, Kalev ikka mängib Rakveres? «Tegelikult otsustame seda alles hommikul,» lisas ta.

Kuusmaa ei soovinud samuti homseks mänguks valmistumist segavale kohtumisele mineku kohta midagi öelda. «Mulle on öeldud, et mängige kõigepealt siin ära, siis vaatame. Ilmselt kui hommikul ärkame, saame ka teada, kas tuleb mängida või mitte,» lausus ta.

Kindel on aga see, et laupäeval kohtub Kalev Tallinnas Balti liiga veerandfinaali kordusmängus VEFiga.

Tagasi üles