Kogemused tuleb võiduks pöörata

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bamba Fall on üks väheseid kalevlasi, kel suure mängu kogemus seni puudub.
Bamba Fall on üks väheseid kalevlasi, kel suure mängu kogemus seni puudub. Foto: Mihkel Maripuu

Hommikusöök, paarikümneminutiline jalutuskäik, pool tundi koosolekuks, lõunasöök, väike puhkus ja juba veerand kolme paiku jõuavad Kalev/Cramo korvpallimeeskonna mängijad Riga Arena riietusruumi. Tund ja nelikümmend minutit jääb siis veel tänavuse koduse korvpallihooaja seni tähtsaima mängu, Balti liiga veerandfinaalseeria otsustava kohtumise alguseni.


«Mehed saavad pisut visata ja ennast mänguks ette valmistada. Kui saal tuleb rahvast täis, kütavad mängijad end nagunii üles, pole vahet, mis kell kohtumine algab,» rääkis Kalevi peatreener Aivar Kuusmaa pärast eileõhtust treeningut. «Tegelikult harjutasime sellises rütmis juba paar viimast päeva – hommik oli vaba, treening toimus hilisel pärastlõunal või varajasel õhtul. Usun, et oleme selleks mänguks hästi valmis, meeskonnas valitseb terve õhkkond.»

Kalev oli viimati samasuguses seisus kolm kevadet tagasi. Toona kohtuti veerandfinaalis koduse suurrivaali Tartu Rockiga ning otsustavas kolmandas mängus tõi valusa kaotuse tartlaste tsentri Tanoka Beardi imekolmene. Toonasest meeskonnast on tänaseni rivistuses mitu meest – seega peaks tähtsate mängude kogemusi jaguma.

«Lisaks meie oma meestele on tähtsate play-off-mängude kogemus ka Armands Škelel ja Pavel Uljankol. Bamba Fall on aga selles mõttes suur küsimärk,» nentis Kuusmaa. Kogemused kuluvad aga hoolealustele marjaks ära, sest võõrsil on VEFi vastu võimalus vaid siis, kui platsil õnnestub mänguplaanist raudselt kinni pidada. «Peame suruma peale positsioonilise mängu, jooksma ei tohi me vastast lubada. Mängutempo tapmiseks tuleb ilmselt julgelt kasutada vahetusmehi.»

Kuusmaa lisas, et kui mängijad täidavad täpselt treenerite juhiseid, ent vastasel õnnestub siiski võita, on mehed ikkagi kõik hästi teinud.

Suure tõenäosusega koguneb täna Läti esindusareeni tribüünidele palju pealtvaatajaid. Intriig on ju õhus – eeldatavalt nõrgem meeskond on südilt vastu hakanud, pealegi võivad lätlased tunnetada, et Tallinna mängu lõpusekunditel tegid kohtunikud nende lemmikutele liiga.

Rääkides rohkearvulise publiku mõjust mängijatele, jäi Kuusmaa üsna kidakeelseks, küll aga meenutas ta, et sellel areenil on VEF neile viimasel ajal alati sada punkti täis visanud. «Seekord peaks tulema siiski teistsugune mäng,» lausus ta aga lootusrikkalt.   

Otsustavaks veerandfinaaliks valmistudes polnud Kuusmaa kõige mugavamas seisus, kohati nappis treeningutel mehi. Kalevi nimekirjas on vaid 11 mängijat, ent Armands Škele käis kodus vanaema matustel, Kaido Saks oli aga haige. «Nädala alguses ei saanud trennis viis viie vastu tegutseda,» märkis Kuusmaa. Saks taasliitus meeskonnaga kolmapäeval, Škele jõudis treeningule neljapäeva õhtuks.

Kuusmaa sõnul on seeria kolmandas mängus raske üllatada, mõlemad meeskonnad on vastase tegevuse üksipulgi läbi nämmutanud. Võimalikud olevat vaid väikesed taktikalised muudatused.

Seeria teise mängu eel tegi Kuusmaa koosseisus olulise vangerduse – ta edutas Joosep Toome ja Gert Dorbeku algviiskusse,  mis omakorda lubas Pavel Uljanko ja Armands Škele vahetusest sekkudes loota pingilt suuremat punktipanust. Mängu käik näitas, et selline arvestus pidas vett. Suure tõenäosusega kasutab Kuusmaa sama nippi ka täna.

Kahe esimese mängu videot uurides hakkas Kuusmaale ja tema abilistele silma üks oluline detail. Kui meeskond üritas mängida kate kattest nii, et mängujuht liikus palliga korvi alla, saadi ebaõnnestumise korral peaaegu alati valusalt vastu näppe – kiiret stiili armastav VEF karistas sellised eksimused kiirrünnakuga.

Kalevil on täna kõik 11 meest siiski mänguvalmis. VEFil jääb aga kõrvale kindlalt põhikoosseisu kuuluv tagamees Dairis Bertans, kes vigastas vahepeal toimunud Läti liiga mängus Ventspilsiga hüppeliigest. Kahes esimese veerandfinaalis mängis 22-aastane mees keskmiselt 30 minutit ja kogus kuus punkti.

«Bertans on selles meeskonnas tõsine töömees. Ilmselt lähevad tema minutit Sandis Valtersile ja Kristaps Janicenoksile, kuid kaitses pole nad kindlasti nii tugevad,» mõtiskles Kuusmaa ja lisas, et Janicenoks pole pärast vigastust suutnud endist mänguvormi taastada.

Kalev/Cramo – Riia VEF

Mõlema meeskonna põhitegijate keskmised näitajad kahes esimeses veerandfinaalis.

Kalev/Cramo

Eeldatav algviisik

Tanel Sokk    12 p, 3,5 rs, 2 vl

Gert Dorbek    8 p, 5,5 lp, 2 rs

Gregor Arbet    12 p, 4 lp, 1,5 rs

Joosep Toome    6,5 p, 4 lp

Bamba Fall     7 p, 4 lp, 1,5 bl

Tähtsamad vahetusmehed

Pavel Uljanko    12 p, 4 lp

Armands Škele    8 p, 4 lp, 3 rs

Reimo Tamm    2 p, 1 rs

Riia VEF

Eeldatav algviisk

Curtis Millage    11,5 p, 6,5 lp, 3 rs

Sandis Valters    13 p, 1,5 rs

Gatis Jahovics    5 p, 10 lp, 1,5 rs

Kaspars Berzins    8 p, 6 lp

Antanas Kavaliauskas    14,5 p, 4 lp

Tähtsamad vahetusmehed

Donatas Zavackas    10,5 p, 5,5 lp, 1,5 rs

Kristaps Janicenoks    1,5 p, 1 rs

Tyler Cain    2,5 p, 1 lp

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles