Taaramäe alustab Touril jahti valgele särgile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Taaramäe
Rein Taaramäe Foto: Andres Kalvik

Mis halvasti, see uuesti! Eelmisel aastal Tour de France’i debüüdi jalavigastuse tõttu pooleli jätnud Rein Taaramäe üritab täna algaval maailma mainekaimal jalgrattavõistlusel oma taset tõestada.



Taaramäe suur eesmärk on tõmmata endale selga parimale kuni 25-aastasele ratturile mõeldud valge särk ja sellega Pariisi jõuda. Vähemalt esimesel nädalal pole Taaramäel lootust pildile pääseda, sest täna toimuv 191 km avaetapp on sprinterite pärusmaa ja homses meeskondlikus temposõidus tema meeskonnal Cofidisel ilmselt esikümnesse asja pole.

«Ka ülimotiveeritult ja ülihea varustusega ei jõuaks Cofidis kuue parema sekka, esikümnes lõpetamine oleks ülihea,» arutles 24-aastane Taaramäe. «Olen meeskonnas ainus, kes suurtel tuuridel eraldistardis esikümnesse jõudnud. Õnneks on tegemist kiire rajaga ja suuri vahesid ei tohiks tekkida.»

Eelmisel aastal samal ajal Rotterdamis viibides rääkis Taaramäe õhinal, kuidas ta oma esimest suurtuuri kannatamatult ootab ning on täis tahtmist seal midagi suurt korda saata. Eile Loode-Prantsusmaa väikelinna hotellitoas treeningust taastudes oli Eesti temposõidumeistri hääletoon vaiksem. «Enesetunne on tuim ja rahulik. Melu on ümberringi meeletu – televiisorist näidatakse ainult rattasõitu ja ajalehtede spordikülgedel on Touri kohta iga viimane kui pisiasi kirjas,» kirjeldas Taaramäe.

Kes on sel hooajal Pariis–Nice’il ja Criterium Internationalil parimaks nooreks kerkinud Taaramäe konkurentideks? Pärast kolm eelmist puhku Touril selle tiitli võitnud Andy Schle­cki 26-aastaseks saamist on võitjate ring laiem. Suursoosikuks peetakse Rabobankis sõitvat veerandsajandi vanust Hollandi talenti Robert Gesinki.

Oma esimese Touri pidi Gesink 2009. aastal vigastuse tõttu katkestama, kuid oli mullu kuues, mis andis noorte arvestuses Schlecki järel 2. koha. Tänavu Omaani tuuri võitnud ja Türreeni-Aadria mere tuuri teisena lõpetanud Gesink on tugev mägironija, kuid kaotab Touri eelviimasel päeval 41 km temposõidus kindlasti Taaramäele.

Asjatundjad peavad Gesinki ainsaks ohustajaks Roman Kreuzigeri. Astanas pedaaliv tšehh lõpetas Giro d’Italia 6. koha ja valge särgiga ning Kasahstani tiim lisas arvatust paremini taastunud mehe Touri nimekirja viimasel hetkel. 25-aastasel Kreuzigeril puudub aga oma vormist ülevaade ning seetõttu ei tea ta, kas läheb püüdma kõrget üldkohta või keskendub oma viimast hooaega tegeva Aleksandr Vinokurovi abistamisele.

«Viie päeva möödudes oskan oma seisundit paremini hinnata,» märkis Kreuziger, kes pole pärast Girot võistelnud. «Tulin Tourile Vinokurovit toetama, ent kui mu jalad on head ja mul on võimalik midagi kokkuvõttes ära teha, ei jäta ma seda kasutamata.»

Üllatusvõimelised on noorte arvestuses ka prantslane Jerome Coppel (Saur), portugallane Rui Costa (Movistar), kolumbia­lane Rigoberto Uran (Sky) ja ameeriklane Tejay Van Garderen (HTC). Touri korraldajad annavad iga päev valget särki kandvale ratturile tšeki 6000 eurole, selle arvestuse üldvõitja on 20 000 euro võrra rikkam.

Ja lõpetuseks traditsiooniline küsimus: kes võidab? «Alberto,» kõlas Taaramäe kiire vastus. «Ta oli Girol nii võimas ega olnud tuuri lõppedes üldse väsinud.»

AUHINNARAHAD

Tour de France’il, mille auhinnafond on ligi 3,5 miljonit eurot, saavad preemiat kokkuvõttes 150 paremat. Postimees toob välja esikümne auhinnaraha.

1. koht    450 000 eurot

2. koht    200 000 eurot

3. koht    100 000 eurot

4. koht    70 000 eurot

5. koht    50 000 eurot

6. koht    23 000 eurot

7. koht    11 500 eurot

8. koht    7600 eurot

9. koht    4500 eurot

10. koht    3800 eurot

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles